Dziwaczek maskowy (Pithys…

Dziwaczek maskowy (Pithys albifrons) – gatunek ptaka występujący w Brazylii, Kolumbii, Wenezueli, Ekwadorze, Peru, Surinamie i w Gujanach. Żyje głównie w dolnych piętrach nizinnych lasów deszczowych. Osiąga 11-13 centymetrów długości (z czego około 4,5 centymetra przypada na ogon) i 18-25 gramów masy ciała. Gatunek jest monomorficzny, czyli osobniki obu płci wyglądają tak samo. Żywi się głównie owadami, rzadziej innymi stawonogami. Zaobserwowano także osobniki spożywające jaszczurki.
Ptaki te zdobywają pożywienie głównie przez śledzenie armii mrówek, które idąc po dnie lasu wypłaszają z ukrycia inne zwierzęta.
Samiec i samica razem budują gniazdo. Samica składa 2-3 jaja. Są one wysiadywane przez oboje rodziców. Młode są karmione przez około miesiąc.
W CKGZ Pithys albifrons sklasyfikowany jest jako gatunek najmniejszej troski.

#fajnyzwierz – tag z opisami ciekawych gatunków zwierząt
#ptaki #zwierzeta #ciekawostki #gruparatowaniapoziomu